Blaty kamienne

Blaty kamienne w kuchni – elegancja i praktyczność?

blaty kamienne
Blat granitowy

Kamienne blaty jest to chyba pierwszy w historii materiał na, którym ludzie przyrządzali posiłki. Wiele stylów w meblarstwie wprost „kocha” kamień jako podstawowy materiał na blaty kuchenne.

Niestety obecne meble to już nie to samo, co stara babcina komoda czy kredens. 

W ówczesnych czasach tak szybko zmienia się moda, że obecne meble wytrzymują około 10 lat, więc często porządny kamienny blat je przeżywa.

Jednak blaty te są ponadczasowe i moda na nie nigdy nie przeminie.

 

 

Kuchenne blaty kamienne mają więcej zalety niż wad:

  • są wytrzymałe: kamień jak i jego sztuczny odpowiednik konglomerat mają bardzo dużą odporność na uszkodzenia mechaniczne; na takim blacie można kroić wszystko bez użycia deski 
  • nie ulegają uszkodzeniom mechanicznym: są odporne na zarysowania; w zasadzie po latach użytkowania pozostają jak nowe
  • są łatwe w utrzymaniu w czystości: blaty kamienne nie brudzą się, wystarczy je przetrzeć szmatką i są czyste, bo nie wchłaniają wody
  • są odporne na temperaturę: typowe blaty kamienne wykonane z granitu nie zmieniają koloru pod wpływem ciepła czy wylanego wina; jedyny konglomerat, który nadaje się na blaty to kwarcowy, który w 93% składa się z kwarcu a resztę stanowi żywica poliestrowa

 

Szybki kontakt!
+
Wyślij!