Blaty kamienne

Blaty kamienne w kuchni –elegancja i praktyczność?

Blaty kamienne
Blaty kamienne

„Kamienne blaty” jest to chyba pierwszy w historii materiał na którym ludzie przyrządzali posiłki. Wiele stylów w meblarstwie wprost „kocha” kamień jako podstawowy materiał na blaty kuchenne.

Niestety obecne meble to już nie to samo co stara babcina komoda czy kredens. 

W obecnych czasach tak szybko zmienia się moda że obecne meble wytrzymują około 10 lat więc często porządny kamienny blat je przeżywa.

Jednak blaty te są ponadczasowe i moda na nie nigdy nie przeminie.

Kuchenne blaty kamienne mają swoje zalety i bardzo mało wad:

  •  wytrzymałość: kamień jak i jego sztuczny odpowiednik konglomerat mają bardzo dużą odporność na uszkodzenia mechaniczne. Można na nich kroić bez użycia deski i nic się z nimi nie dzieje
  • nie ulegają uszkodzeniom mechanicznym: są odporne na zarysowania w zasadzie po latach użytkowania pozostają jak nowe.
  • łatwe w utrzymaniu w czystości: blaty kamienne nie brudzą się wystarczy je przetrzeć ścierka i są czyste nie wchłaniają wody
  • odporne na temperaturę : typowe blaty kamienne wykonane z granitu nie zmieniają koloru pod wpływem ciepła lub wylanego np.oleju. Jedyny konglomerat który nadaje się na blaty jest to konglomerat kwarcowy który w 93% składa się z kwarcu a reszta to żywica poliestrowa