Meble kuchenne na wymiar

Meble kuchenne na wymiar to nie tylko ich ogólna forma i styl, ale również dostosowanie ich wymiarów. Szafki kuchenne ze swoją wysokością, głębokością ogólnymi wymiarami są zestandaryzowane. Ich wymiary są tak dobrane, aby kuchnia była funkcjonalna i wygodna w użytkowaniu.

Meble kuchenne na wymiar
Meble kuchenne

Aranżacje kuchni nie opierają się tylko na stylu szafek i ich wymiarach, ale przede wszystkim na wymiarach sprzętu AGD a zwłaszcza urządzeń do zabudowy. Całkiem inne wymiary będzie miał sprzęt w mieszkaniu „singla” a  inny dla cztero-osobowej rodziny. Wszystkie elementy muszą ze sobą współgrać i sprawdzać się w codziennym użytkowaniu. 

Gotowe meble możemy znaleźć w dużych sklepach meblowych typu Agata, Ikea. Meble jakie oferują sklepy mają standardowe wymiary  i pasują do dużej ilości wnętrz. Jednak nie dają nam całkowitej swobody przy aranżacji kuchni i dokładnego zabudowania pomieszczenia.

 Meble kuchenne na wymiar dolne:

  • standardowe szafki kuchenne z reguły sięgają 82 cm wysokości, należałoby doliczyć jeszcze grubość blatu, która najczęściej wynosi 38 mm, razem będzie około 86 cm. Jest to rozmiar uniwersalny, do którego pasuje większość produkowanych obecnie pralek, piekarników czy zmywarek do zabudowy. Szafki kuchenne mogą być także nieco wyższe i sięgać do 90 cm. Niższe niż 85 cm będą niewygodne w użytkowaniu;
  • szerokość szafek kuchennych do zabudowy może być dowolna. Ograniczeniem może być jedynie długość ścian czy wielkość pomieszczenia;
  • szafki kuchenne można podzielić na trzy różne formy drzwiczek. W zależności od ilości frontów na jednoskrzydłowe o szerokości łącznej od 30 do 60 cm, dwuskrzydłowe o szerokości łącznej od 60 do 100 cm oraz szafki narożne o szerokości do 90 cm;
  • głębokość szafek w kuchni jaką obecnie się stosuje wynosi od 50 do 55 cm, natomiast blat sięga 60 cm głębokości. Szafki dolne nie dochodzą do ściany gdyż za nimi muszą zmieścić się rury z wodą i kanalizacyjne oraz przewody od zmywarki.

Szafki kuchenne górne:

Wymiary szafek górnych mają już większą swobodę gdyż w szafkach górnych nie montuje się sprzętu AGD.

  • wysokość szafek górnych to 40-100 cm. Gotowe szafki kuchenne mają najczęściej 70 cm
  • głębokość  to 30 cm.
  • szafki wiszące narożne 60 x 60 cm

Pozostałe ważne wymiary w kuchni

  • odległość pomiędzy szafkami dolnymi a górnymi to około 45 cm- 55 cm wszystko uzależnione jest od wysokości użytkowników
  • płyta ceramiczna powinna być umiejscowiona na szafce o szerokości 60 – 80 cm.
  • lodówka: szerokość i głębokość szafki powinna mieć 60 cm.
  • zlewozmywak: jednokomorowy – 50 cm, półtora komorowy – 60 cm, dwukomorowy – 80 cm.
  • piekarnik – szafka o szerokości 60 cm. Najlepiej umieścić go w wierzy na wysokości ok. 80 cm

 

1. Obmiarowanie pomieszczenia pod projekty kuchni

Meble kuchenne na wymiar zaczynamy tworzyć od dokładnego obmiarowania pomieszczenia a więc dokładnego obmierzenia otworów drzwiowych okiennych wysokości parapetów umiejscowienia przyłączeń wody, odpływów oraz przyłączeń prądu umiejscowienia rur gazowych i Co.

Na podstawie tych danych będziemy w stanie dokładnie wykonać projekty kuchni pod względem funkcjonalności i rozmieszczenia szafek i sprzętu agd.

Komfortowa  sytuacja to taka kiedy tworzymy projekty  kuchni na etapie projektowania domu w tedy nie jesteśmy ograniczeni dostosowywaniem naszych mebli do istniejących podłączeń

Profesjonalne projekty kuchni muszą uwzględnić funkcjonalne rozmieszczenie sprzętów agd
Kompleksowy projekt kuchni na wymiar musi uwzględniać mądre rozmieszczenie sprzętów codziennego użytku, pamiętając, iż pomieszczenie kuchenne powinno być przede wszystkim funkcjonalne.

2. Sprzęt AGD – zabudowany lub wolnostojący

Jak wykonujemy meble kuchenne na wymiar, musimy znać preferencje Klienta odnośnie sprzętu AGD.

Projekty kuchni możemy wykonać na dwa sposoby

  • wybieramy sprzęt a przede wszystkim znamy jego wymiary i rodzaj (wolnostojący czy do zabudowy) jest to ważne bo musimy uwzględnić wielkość lodówki, zmywarki do wielkości rodziny
  • wykonujemy projekt kuchni i dopiero do niego dopasowywujemy sprzęt

3. Dobór  odpowiednich materiałów. 

Fronty meblowe drewniane są frontami z tzw „wysokiej półki” są wykonywane z przeróżnych rodzajów drewna można je również barwić na przeróżne kolory. Możne je również łatwo obrabiać i nadawać przeróżne kształty. Alternatywą dla frontów drewnianych są fronty fornirowane. W których na płytę MDF nanosi się cieńką warstwę drewna o grubości  ,0,5 mm do 0,8 mm. Fronty fornirowane są również efektowne a przede wszystkim tańsze.

Fronty z płyty MDF można lakierować oklejać folią PCV . Płyta MDF jest podstawowym materiałem meblarskim.
Fronty meblowe można również wykonać ze szkła.

4. Blaty kuchenne – z jakiego materiału?  

  • Blat z płyt laminowanych –  odporny na wysoką temperaturę, ścieranie i zabrudzenie i w przystępnej cenie.
  • Blat z drewna –ciepły estetyczny funkcjonalny, unikalny. Drewno pasuje do każdej aranżacji.
  • Blat kamienny –odporny zarysowania, można na nim stawiać gorące garnki trwały przyjemny w dotyku po latach nie straci nic ze swojego wyglądu. Jednocześnie najdroższy.
  • Blat z konglomeratu  –  z mieszanek minerałów,odporny na porysowania jednak mniej trwały od kamiennego a często w podobnej cenie
  • Blat ceramiczny – odporny na wysoką temperaturę i środki chemiczne. Wyłożony gresem lub płytkami

 

Aranżacje kuchni :Inspiracje

Meble kuchenne na wymiar jak użytkować:

meble kuchenne na wymiar
Meble kuchenne
  • Podczas gotowania należy dbać o dobrą cyrkulacje powietrza aby para wodna nie osadzał się na meblach
  • Okap kuchenny podczas gotowania nie służy jedynie do oświetlania kuchenki i blatu ale przede wszystkim ma pochłaniać powstającą parę, która może spowodować spuchnięcie i rozwarstwienie korpusów szafek bezpośrednio sąsidujących z kuchenką.

  • Przed przystąpieniem do korzystania z urządzeń w kuchni należy zapoznać się z zasadami ich obsługi. Na przykład korzystanie ze zmywarki w niewłaściwy sposób(tzn. za wczesne otwarcie zmywarki zanim cykl zmywania zostanie zakończony) piekarnika na dłuższy czas podczas pieczenia i innych urządzeń może spowodować wydzielanie się pary lub oddziaływanie wysokiej temperatury na meble kuchenne może skutkować ich uszkodzeniem

  • Współczesne piekarniki mają żarodporną gumową uszczelkę na drzwiach. Z biegiem lat ulega ona starzeniu i zmniejsza się jej szczelność. Więc przy pieczeniu można sprawdzić czy boki przylegających szafek nadmiernie się nie nagrzewają. Jeżeli ma to miejsce należy wezwać serwis sprzętu do sprawdzenia jego szczelności.
  • Zmywarki mają sygnał zakończenia cyklu. Wcześniej ich nie powinno się otwierać aby para z nich nie osadziła się na spodzie blatu i spowodowała jego rozwarstwienie.

  • Lodówki mają na tylniej ściance specjalne otwory służące do odprowadzania skondensowanej pary więc regularnie należy sprawdzać czy nie uległy one zatkaniu . Jeżeli tak się stanie należy je natychmiast odetkać specjalnym przetykaczem dołączonym do lodówki. Jeżeli tego nie zrobimy woda z lodówki może się przelać i zniszczyć meble.

  • Miejsce na ekspres do kawy czy na elektryczny czajnik to nie miejsce pod wiszącymi szafkami. Urządzenia te wydzielają parę a korpusy szafek nie są odporne na długotrwałe działanie pary.

Na co zwrócić uwagę przy korzystaniu z blatów meblowych

  • Nie powinno się zostawiać rozlanej wody na powierzchni mebli.

  • Powinno się zachować należytą uwagę podczas prac w obrębie łączenia blatów roboczych płyt gazowych i indukcyjnych, zlewów aby nie zalegała w tych miejscach woda, która może zostać wchłonięta przez blaty i spowodować zmianę ich objętości. Powierzchnie blatów które nie są uszkodzone, które nie zostały nacięte do montowania sprzętów kuchennych są odporne na wodę, jednak rozlaną wodę należy wytrzeć bo jej zaleganie nie jest zalecane.

  • Blat laminowany czy drewniany to nie deska do krojenia. Jedyny blat na którym można kroić to blat granitowy. Na blatach laminowanych na których będziemy kroić nożem powstają mikrorysy które w połączeniu z woda uszkodzą blaty. Blaty drewniane na których będziemy kroić wyszczerbią się i porysują i trzeba będzie je przeszlifować

  • Podstawki pod gorące garnki wymyślono aby nie stawiać ich bezpośrednio na blacie chyba że stać cię na jego wymianę jedyny blat na którym możesz postawić gorące naczynia to blat granitowy.

  • Lodówki mają na tylniej ściance specjalne otwory służące do odprowadzania skondensowanej pary więc regularnie należy sprawdzać czy nie uległy one zatkaniu . Jeżeli tak się stanie należy je natychmiast odetkać specjalnym przetykaczem dołączonym do lodówki. Jeżeli tego nie zrobimy woda z lodówki może się przelać i zniszczyć meble.

  • Naczynia kamionkowe i porcelana mają spodnią część niepowlekaną więc nie powinno się ich przesuwać po meblach aby nie uległy zarysowaniu.

Meble kuchenne na wymiar i ich ruchome akcesorja/jak o nie zadbać:

  • Meble kuchenne na wymiar
    Szuflady

    Szuflady, fronty szafek i relingi to nie podpórka dla naszego ciała!

  • Meble kuchenne na wymiar po montażu są wyregulowane przez ekipę montażową jednak po włożeniu do nich garnków i naczyń mogą inaczej współpracować. Można poprosić montażystów aby pokazali jak je znowu wyregulowali.

  • Elementy meblowe nie powinny o siebie trzeć. Przetarcia nie podlegają gwarancji. Należy samemu natychmiast wyregulować meble lub zgłosić ten fakt producentowi a do momentu przyjazdu serwisantów nie używać źle działających szafek.

  • Szuflady z cichym domykiem i szafki zapewniają ciche i łagodne domykanie szuflad i szafek nie należy ich dociskać i używać nadmiernej siły do ich zamykania może spowodować ich uszkodzenie.

  • Szuflady w meblach kuchennych mają swoje maksymalne obciążenie określone przez producenta. Szuflady tandemboxy działają prawidłowo do obciążenia 30 kg przekraczanie tej wartości może spowodować ich uszkodzenie.

  • Meble kuchenne na wymiar
    Nerki do szafek narożnych

    Przedmioty w szufladach powinny być rozmieszczone równomiernie. Nierównomierne rozmieszczenie może powodować nadmierne obciążenie podzespołów i ich uszkodzenie zaleca się więc dlatego stosowanie segregatorów.

  • Kosze narożne i tzw. nerki powinny być wysuwane delikatnie