Blaty kuchenne: laminowane, drewniane, konglomeratowe czy granitowe – Jaki wybrać?
Nie istnieje kuchnia w której nie ma blatu. Blat kuchenny to podstawowy element na którym przygotowuje się potrawy a dodatkowo jest jednym po frontach głównym elementem dekoracyjnym każdej kuchni
Blat kuchenny oprócz pięknego wyglądu musi być przede wszystkim funkcjonalny.
Więc musi być odporny na czynniki na które może być narażony a więc : uszkodzenia mechaniczne, wodę, ciepło i substancje chemiczne występujące w kuchni. Dodatkowo musimy balansować pomiędzy ceną a jego właściwościami użytkowymi. Każdy kto aranżował swoją kuchnię wie że nie jest to proste. Poniżej opiszemy podstawowe rodzaje blatów i ich właściwości:
Blaty z:
O określonych parametrach i wymiarach
Blaty kuchenne laminowane:
Najczęściej montowanymi blatami w Polsce są blat z laminatów. Związane jest to przede wszystkim z ich stosunkowo niskiej ceny i właściwości.
Blaty laminowane produkowane są z płyty wiórowej na którą dla wzmocnienia nakłada się kilka warstw papieru który łączy się żywicą. A ich wierzchnia warstwa to laminat. Same laminaty występują w przeróżnych wzorach i kolorach. Mogą przypominać drewno, beton, cegłę, kamień itd. Największa ich zaleta to oczywiście niska cena i bogactwo wzorów. Jednak mają też swoje wady.
Z racji na wykorzystanie płyty wiórowej nie można w nich montować zlewów podwieszanych i zlicowanej indukcji. Nie można na nich ani stawiać gorących naczyń ani kroić na nich bez użycia deski. Blat z laminatu jeżeli ulegnie uszkodzeniu mechanicznemu można doraźnie zabezpieczyć lakierując miejsce uszkodzenia. Dzięki temu zabiegowi będzie na jakiś czas odporny na działanie wilgoci. Ale oczywiście najlepiej taki blat wymienić.
Kuchenne blaty z drewna
Możemy rozróżnić dwa rodzaje blatów drewnianych w zależności na ich sposób produkcji:
W sklepach meblowych najczęściej mamy dostępne blaty z tak zwanej klejonki. Jeżeli popatrzymy na nie z góry to swoim wyglądem przypominają parkiet. Blaty drewniane to również blaty z drewna litego. Wyglądają pięknie jednak koniecznie muszą być wykonane z drewna sezonowanego doskonale wysuszonego a obecnie w zasadzie nie ma na rynku drewna sezonowanego tylko jest dostęp drewno suszone w suszarniach. Efekt tego jest taki że blaty z drewna litego lubią pękać. Dodatkowo cena blatów z drewna litego zbliża się do ceny blatów kamiennych które są znacznie lepsze pod względem właściwości.
Dużą zaletą blatów drewnianych jest ich piękny wygląd. A ich największą wadą że trzeba o nie dbać czyli regularnie lakierować lub olejować. A w przypadku zarysowania dodatkowo przeszlifować.
W zasadzie nikt w ten sposób nie dba o blaty więc w szybkim czasie są poplamione i porysowane i raczej szpecą niż zdobią kuchnię.
Blaty granitowe
Najlepszym materiałem na blat do kuchni bez wątpienia jest granit.
Na rynku jest dostępne około 200 rodzajów granitu najczęsciej są to granity importowane ze wszystkich stron świata ale mamy też nasz rodziny granit pochodzący ze Strzegomia również nadający się na blat. Mnogość kolorów oraz różnorodność żył i ziaren w granicie pozwala dobrać odpowiedni gatunek do aranżacji.
Blaty granitowe mogą mieć dwa rodzaje powierzchni: polerowaną lub szczotkowaną.
Teoretycznie powierzchnia szczotkowana jest lepsza gdyż mniej widać na niej zabrudzenia oraz drobniutkie rysy które zapewne powstaną w trakcie użytkowania.
Blaty granitowe są odporne na wilgoć bez problemu można w nich montować zlewy podwieszane i indukcje licowane. Dodatkowo w blacie możemy wyfrezować ociekacz.
Na blaty granitowe możemy odstawiać bezpośrednio z gazu gorące naczynia. Dodatkowo mają dobre właściwości mechaniczne odporność na uszkodzenia.
Do ich wad zapewne należy zaliczyć cenę. Nawet do małej kuchni z niewielkim blatem koszt samego blatu może wynieść od 3 tyś. zł. Wadą zapewne jest też ich waga. Gdyż 1m2 granitu to około 80 kg.
Jednak pomimo tych wad blaty granitowe to najlepsze blaty jakie możemy sobie wymarzyć do kuchni
Blaty kuchenne z konglomeratu
Jeżeli szukamy blatów które będą swoim wyglądem przypominać marmur lub o kolorze białym możemy wtedy zainteresować się konglomeratami kwarcowymi.
Konglomeraty to połączenie mielonego granitu 95% i żywicy 5% oraz barwników. Konglomeraty mają w zasadzie te same właściwości co granit jednak niższą wagę dużo większą ilość kolorów i wzorów. Jednak na blat z konglomeratu nie możemy stawiać naczyń bezpośrednio z gazu. głowni producenci konglomeratów dostępnych na polskim rynku to : Technistone, Silestone, Qurella. Ceny blatów konglomeratowych są z grubsza podobne do cen granitów jednak są dostępne takie granity których cena może wynieść nawet 5000 zł/m2
Ultra cienkie blaty kuchenne Slim Line
Dzięki nowym technologiom produkcji powstały blaty o grubości 12mm a więc cienkie, lekkie i wytrzymałe.
Blaty Slim wykonuje się z kilkudziesięciu warstw sprasowanego papieru. Dzięki temu otrzymujemy jednorodną wytrzymałą strukturę.
Blaty Slim mają odporność termiczną do 150 C, są odporne na wilgoć więc można w nich montować zlewy podwieszane, są wysoce odporne na uderzenia i zarysowania. Jednak warto postawić na blat o chropowatej powierzchni i z “ wzorkami” wtedy wszelkie rysy będą mniej widoczne. Minusem takich blatów jest również cena. laty kompaktowe kupuje się w postaci płyt o powierzchni 5m2 więc pozostaje też duża ilość odpadu która podnosi cenę.
W ramach produkcji naszych kuchni wykonujemy obróbkę blatów:
- cięcie blatów na wymiar
- wycinanie otworów na zlewozmywaki
- obróbka otworów pod zawiasy
- obróbka zaokrągleń
- łączenie blatów na “docinkę”
- obklejanie krawędzi
Wysokość blatu kuchennego
Blaty kuchenne mogą być montowane na różnej wysokości , jednak są parametry których zmienić nie możemy. Oczywiście wiele osób może twierdzić że blat który mają jest na idealnej wysokości ( a wysokość jest niestandardową) jednak są to tylko przyzwyczajenia i przy wymianie mebli na nowe okazuje się że nowa wysokość jest jeszcze bardziej funkcjonalna.
Optymalna wysokość blatu kuchennego
Średnia wysokość blatu kuchennego wyznaczana do wzrostu użytkowników to odległość do góry blatu od ręki zgiętej pod kontem prostym która wynosi około 1o-15 cm. Jest to wysokość odpowiednia do większości prac wykonywanych w kuchni.
Nasuwa się pytanie dlaczego właśnie taka wysokość? Aby na o pytanie odpowiedzieć chwilę trzeba się zastanowić jakie czynności wykonujemy przy bacie przygotowując posiłki.
Podstawowe czynności przy blacie kuchennym to krojenie potraw. Przy tej czynności ważne aby się nie schylać i garbić a ręka swobodnie mogła się poruszać w łokciu. Najkrócej mówiąc wysokość blatu kuchennego dla osób których wzrost jest do 160 cm to 86-88 cm. Osoby o wzroście około 170 cm powinny mieć blat o wysokości 91-94 cm.
Wysokość blatów może być również wyznaczana ze względu na prace jakie wykonujemy w kuchni wtedy możemy się pokusić o zaprojektowanie kuchni z różną wysokością blatów:
-
blat do ciężkich prac kuchennych – do ciężkich prac kuchennych zaliczamy na pewno ugniatanie ciast. Przy takich pracach warto mieć blat obniżony. Taki blat pozwala na pochylenie się nad nim i użycie ciężaru ciała do pracy i większe wyprostowanie rąk
-
wysokość blatu do lekkich prac takie blat muszą mieć wysokość +10 cm do wysokości standardowej więc jeżeli wysokość blatu to 90 cm to blat kuchenny do prac lekkich powinien mieć 100 cm
Barek/ blat kuchenny
Dodatkowe miejsce do siedzenia w kuchni możemy uzyskać po przez zaprojektowanie barku kuchennego. Wysokość określona jest przez wysokość krzeseł tak zwanych hokerów. Do wygodnego siedzenia potrzebujemy blatu o wysokości 115-120 cm i szerokości minimalnej około 30 cm
Optymalna wysokość blatu do sprzętów AGD
Większość urządzeń AGD ma znormalizowane wymiary i tutaj przy określaniu wysokości blatu powinniśmy pamiętać że ciężko będzie nam znaleźć zmywarkę o wysokości mniejszej niż 82 cm. Więc jeżeli w kuchni będzie zmywarka to minimalna dolna wysokość blatu to 82 cm